Sürüngenlerde Aktivite ve Vücut Sıcaklığı:
Sürüngenlerde metabolizma ve hareket çevre sıcaklığına bağlıdır (Poikilothermhayvanlar). Optimal çevre temperatürünü tercih etme durumu yanında, her türün kendine has belli dereceler arasında oynayan aktivite sıcaklığı vardır. Bu sıcaklığın altına düşüldüğünde hayvan kış uykusuna yatar. Çoğunda bu vücut sıcaklığı yüksektir. Örneğin kara kaplumbağalarında 30°C, Tejidae de 40°C, Leguanlarda 35°C’dır. Soğuk bölgelerde yaşayan veya gece aktif olanlarda optimal sıcaklık düşüktür. Örneğin Sphenodon’da 10°C’dır.
Bazı reptiller vücut sıcaklığını ayarlamada özelliklere sahiptirler. Varanlar ve Pitonlar metabolizmaları sayesinde, vücut sıcaklığını çevre sıcaklığının üstünde tutabilirler.
Reptiller ılıman veya soğuk bölgelerde, kışın veya soğuk günleri bir kış uykusunda, korunmuş bir yerde, örneğin ağaç köklerinde ve ekseriyetle toplu halde geçirirler. Tatlı su kaplumbağaları su zemininde kalarak deri, ağız içi ve kloak solunumu ile gerekli oksijeni alırlar. Kış uykusunda tüm aktiviteler, kalp atışları son derece yavaşlatılır.
Kaynak:
Budak, A. & Göçmen, B. (2005). Herpetoloji. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi, No. 194, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir, 226 s. (ISBN 975-483-658-2) [Türkçe Kitap]. [2nci baskı, 2008].
|