AdaMerOs Herptil Türkiye
Türkiye Kurbağa ve Sürüngenleri Gözlemciliği ve Fotoğrafçılığı Topluluğu
The Amphibians and Reptiles Monitoring & Photography Society in Turkey
YazıYorum
GözlüYorum
TanıYorum
Tartışıyorum
"EN" türler   
"EN" üyeler   
"EN" fotoğraflar   
"EN" iller   
Ana Sayfam Yap Sık Kullanılanlara Ekle Mail Gönder
Ara
Email
Şifre
Şifremi Unuttum | Beni Hatırla
  
 Ana Sayfa
 Fotoğraf Galerisi
 Herptil Forum
 TanıYorum Galerisi
 GözlüYorum Galerisi
 YazıYorum-ÖğreniYorum
 Fotoğraf Arama
 Herptil Türleri
 Türkiye'nin Herptilleri
 İl Portfolyoları
 Etkinlikler ve Duyurular
 Herptil Ansiklopedisi
 Herptil Biyolojisi
 Gözlem ve Fotoğrafçılık
 Kültür ve Sanat
 Hakkımızda
 Topluluk Üyeleri
 Üyelik Başvurusu
 Türk Herpetologlar
 E-Afişlerimiz
 ENGLISH Pages
 ENGLISH e-Posters
 Videolar/Movies
 E-Bülten (THB)
 Bağlantılar
 İletişim
 
  AdaMerOs Kelebek

Türkherptil DKMPGM ile işbirliği yapmaktadır


 

Turkherptil is an affiliated member of Natural Europe Project

Kör Kertenkeleler (Halkalı Kertenkeleler) (AMPHISBAENIA) AMPHISBAENIA Kuyruksuz Kurbağalar (ANURA) ANURA Kertenkeleler (SAURIA) SAURIA Yılanlar (SERPENTES ) SERPENTES Kaplumbağalar (TESTUDINATA) TESTUDINATA Kuyruklu Kurbağalar (Semenderler) (URODELA) URODELA
         Vipera ammodytes / Burunlu Engerek / Nose-horned Viper, Sand Viper
Üst FamilyaSERPENTES
FamilyaViperidae
Alt Familya
Kabile
Alt Kabile
CinsVipera
Alt Cins
Tür (Bilimsel Adı)ammodytes
Sistematikçi/Taksonomist (Linnaeus, 1758)
Türkçe AdıBurunlu Engerek
İngilizce AdıNose-horned Viper, Sand Viper
Alt Türleri: Vipera ammodytes ammodytes LINNAEUS 1758
, Vipera ammodytes meridionalis BOULENGER 1903
, Vipera ammodytes montandoni BOULENGER 1904
Sinonimleri : Coluber ammodytes LINNAEUS 1758: 216
, Vipera ammodytes DUMÉRIL & BIBRON 1854: 1414
, Vipera aspis balcanica BURESCH & ZONKOV 1934
, Vipera aspis balcanica WELCH 1994: 119
, Vipera ammodytes MCDIARMID, CAMPBELL & TOURÉ 1999: 390
, Vipera (Vipera) ammodytes VENCHI & SINDACO 2006
Yayılma Alanı (Küresel)Doğu Avrupa, Güney Avrupa, Batı Asya,
Yayılma Alanı (Türkiye)Trakya, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu,
BesinleriKüçük memeli türleri, kuş türleri, kertenkele türleri. Genç bireyleri kırkayak ile de beslenebilir.
HabitatVadi yamaçları, Taşlık, kayalık alanlar, Makilikler,
Yükselti 0-2000 m
Toplam vücut uzunluğu55-85 cm
Aktivasyon ZamanıMart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım,
Açıklama: Başın ön ucunda, türü karakterize eden, yukarı kalkık ve üzeri 3 sıra (nadiren 2 veya 4) oluşturacak şekilde 9-17 pulla kaplı boynuz şeklinde etli bir yapı vardır. Supraocular plaklar büyüktür ve gözün arka hizasına kadar uzanır, biraz geçebilir. Başın üstünde plak olarak yalnız gözüstü plakları (supraocular plaklar) mevcuttur. Başın diğer kısımları küçük ve hafif karinalı (bazen karinasız) pullarla örtülüdür. Göz ve supralabialler arasında 2 sıra pul vardır. Karinalı olan sırt pulları vücut ortasında 21 veya 23 (nadiren 25) sıra oluşturur. 133-164 ventral plak bulunur. 24-46 subcaudal çifti vardır. Anal plak tek parçadır.

Başın zemin rengi gri olup üzerinde düzensiz koyu lekeler mevcuttur. Boyun kısmında ters V şeklinde koyu renkli iki bant vardır (dişilerde bulunmayabilir). Göz irisi altın veya bakır rengidir. Sırt deseni gri-kahverengi zemin üzerinde koyu zikzak bant şeklindedir. Bazı durumlarda zikzak şiridin sınırları daha koyu olur. Zemin rengi grinin farklı tonlarında olabilir. Vücudun yanlarında da sıra halinde lekeler vardır. Karın tarafı sarımsı beyazdır ve üzerinde siyah noktalar veya lekeler bulunur. Kuyruk ucu sarımsı yeşilimsidir. Juvenil bireyler de desen erginlere benzer. Nadir de olsa melanistik formlara rastlanır.

Bodur bitkilerle örtülü kuru ve taşlık biyotoplarda yaşar. Hareketleri yavaştır. Sıcakkanlı hayvanları zehirleyip öldürdükten sonra, soğukkanlıları ise canlı bir şekilde yutarlar.

Türün Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya’da yayılışı vardır. Avrupa’da en çok zehirlenme vakası üreten türlerden biridir. Zehri insan için tehlikelidir ancak rahatsız edilmedikçe ve kendini tehlike altında hissetmedikçe insana saldırmaz. Bir seferde 5-14 yavru meydana getirebilirler (genellikle Ağustos ayında).

Vipera ammodytes’in alt türleri konusunda yazarlar arasında hala tartışma vardır. Ülkemizde Trakya’nın kuzeyinde V. a. montandoni ve Trakya’nın güneyi, Batı ve Güney Anadolu’da V. a. meridionalis alt türleriyle bilinmektedir. Ancak belirtildiği gibi bu konu hala netlik kazanmamıştır. Kuzey Anadolu’da yayılış gösteren ve önceleri V. a. transcaucasiana adıyla alt tür olarak ele alınan grup, V. ammodytes’in günümüzde iki ayrı türe ayrılmasıyla birlikte “tür” olarak ele alınmaktadır.

Koruma statüsü: En az endişe verici
Popülasyon eğilimi: Azalmakta

KAYNAKLAR:

1. Göçmen, B. (Unpubl. results; yayınlanmamış sonuçlar). Results of herpetologial trips (Herpetolojik seyahatlerin sonuçları).
2. Budak, A., Göçmen, B. (2008). Herpetoloji (Ders Kitabı). İkinci baskı. Ege Üniversitesi Yayınları. Fen Fakültesi Yayın No. 194.
3. Mallow, D., Ludwig, D., Nilson, G. (2003). True Vipers: Natural History and Toxinology of Old World Vipers. Krieger Publishing Company. Florida.
Tür Tanıtım Görselleri :
Adameros Türkiye Dağılışı
Türkiye Dağılışı görseli Çıkş Zamanları ve Dikey Dağılışları
Yumurta
Larva
Jüvenil fotoğrafı
Yarı erişkin erkek fotoğrafı
Yarı erişkin dişi fotoğrafı
Ergin Erkek
Ergin Dişi
Tanı kartı
İlgili Kaynaklar:
IUCN. Vipera ammodytes.
Tür Sorumlusu:
Naşit İĞCİ
Mesaj Gönder
Portfolyosunu Gör
        Gözlem Fotoğrafları
Burunlu Engerek
( Vipera ammodytes)
Burunlu Engerek (Vipera ammodytes)
Bayram GÖÇMEN
14.7.2012
KOCAELİ
Burunlu Engerek
( Vipera ammodytes)
Burunlu Engerek (Vipera ammodytes)
Bayram GÖÇMEN
10.7.2012
İSTANBUL
Burunlu Engerek
( Vipera ammodytes)
Burunlu Engerek (Vipera ammodytes)
Bayram GÖÇMEN
10.7.2012
İSTANBUL
Burunlu Engerek
( Vipera ammodytes)
Burunlu Engerek (Vipera ammodytes)
Serkan FİDAN
9.6.2007
İSTANBUL
Burunlu Engerek
( Vipera ammodytes)
Burunlu Engerek (Vipera ammodytes)
Mehmet Zülfü YILDIZ
11.9.2007
KOCAELİ

Devamı

Copyright © 2011 - 2023 AdaMerOs Herptil Türkiye, her hakkı saklıdır.
Bu sitede yayınlanan fotoğrafların ve yazıların hakları ve sorumluluğu sahiplerine aittir.
Fotoğraflar, yazılar ve diğer içeriğin izin alınmadan herhangi bir ortam ve biçimde kullanılması T.C. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre suçtur.