AdaMerOs Herptil Türkiye
Türkiye Kurbağa ve Sürüngenleri Gözlemciliği ve Fotoğrafçılığı Topluluğu
The Amphibians and Reptiles Monitoring & Photography Society in Turkey
YazıYorum
GözlüYorum
TanıYorum
Tartışıyorum
"EN" türler   
"EN" üyeler   
"EN" fotoğraflar   
"EN" iller   
Ana Sayfam Yap Sık Kullanılanlara Ekle Mail Gönder
Ara
Email
Şifre
Şifremi Unuttum | Beni Hatırla
  
 Ana Sayfa
 Fotoğraf Galerisi
 Herptil Forum
 TanıYorum Galerisi
 GözlüYorum Galerisi
 YazıYorum-ÖğreniYorum
 Fotoğraf Arama
 Herptil Türleri
 Türkiye'nin Herptilleri
 İl Portfolyoları
 Etkinlikler ve Duyurular
 Herptil Ansiklopedisi
 Herptil Biyolojisi
 Gözlem ve Fotoğrafçılık
 Kültür ve Sanat
 Hakkımızda
 Topluluk Üyeleri
 Üyelik Başvurusu
 Türk Herpetologlar
 E-Afişlerimiz
 ENGLISH Pages
 ENGLISH e-Posters
 Videolar/Movies
 E-Bülten (THB)
 Bağlantılar
 İletişim
 
  AdaMerOs Kelebek

Türkherptil DKMPGM ile işbirliği yapmaktadır


 

Turkherptil is an affiliated member of Natural Europe Project

Kör Kertenkeleler (Halkalı Kertenkeleler) (AMPHISBAENIA) AMPHISBAENIA Kuyruksuz Kurbağalar (ANURA) ANURA Kertenkeleler (SAURIA) SAURIA Yılanlar (SERPENTES ) SERPENTES Kaplumbağalar (TESTUDINATA) TESTUDINATA Kuyruklu Kurbağalar (Semenderler) (URODELA) URODELA
         Lyciasalamandra atifi / Atıf’ın Likya Semenderi / Atıf’s Lycian Salamander
Üst FamilyaURODELA
FamilyaSalamandridae
Alt Familya
Kabile
Alt Kabile
CinsLyciasalamandra
Alt Cins
Tür (Bilimsel Adı)atifi
Sistematikçi/Taksonomist (Başoğlu, 1967)
Türkçe AdıAtıf’ın Likya Semenderi
İngilizce AdıAtıf’s Lycian Salamander
Alt Türleri:
Sinonimleri : Mertensiella luschani atifi Başoğlu, 1967, Salamandra atifi Weisrock, Macey, Ugurtas, Larson & Papenfuss, 2001, Lyciasalamandra atifi Veith & Steinfartz, 2004
Yayılma Alanı (Küresel)Ortadoğu,
Yayılma Alanı (Türkiye)Batı Akdeniz,
BesinleriBesinlerini küçük böceklerin Ergin, Larva ve Nimf safhaları ile solucanlar ve yumuşakçalar oluşturmaktadır.
HabitatOrman içi, Orman açıklıkları, Su kenarları, Vadi yamaçları, Taşlık, kayalık alanlar,
Yükselti 160-1400 m
Toplam vücut uzunluğuMaksimum 18 cm
Aktivasyon ZamanıOcak, Şubat, Mart, Nisan, Kasım, Aralık,
EndemikAntalya
Açıklama: Monotipik bir tür olan Lyciasalamandra atifi, cinsin en iri yapılı ve total vücut uzunluğu en yüksek olan türü olmasıyla kolayca ayırt edilebilir. Boyları ortalama 16.4 cm’dir fakat 18.1 cm’ye varan bireyleri de mevcuttur. Bu karasal yaşama uyum sağlamış kuyruklu kurbağa türü Antalya/Alanya ilçesinin Mahmutlar mevkisinden Antalya/Serik ilçesine bağlı Selge Antik kentine kadar birbirinden izole populasyonlar halinde Toroslar boyunca 135 km’lik bir alanda yayılış gösterirler. Antalya iline ve Türkiye’ye endemik bir türdür. Dağılışı deniz seviyesinden 190 m’den başlayarak 1400 m yüksekliğe kadar ulaşabilir.
Bilinen diğer Likya semenderlerinden renk ve desen açısından; dorsal kısımda herhangi bir turuncu, sarı veya kırmızı leke bulunmayıp aksine bu kısmın neredeyse tamamının koyu renkte oluşu ile bariz bir şekilde ayrılmaktadırlar. Erkek bireylerin kuyruk kaidesinde bulunan dorsal tümseğin yanı sıra eşey ayrımında zorlanıldığı takdirde ergin erkeklerin dorsal kısmında sırt dikenlerinin bulunmasıyla cinsiyet ayrımı yapılabilir.
Yoğun ormanlık bölgede taşların altında ve su kaynaklarının yakınlarında bulmak daha olasıdır. Bütün Likya semenderleri gibi vivipardırlar. Yaklaşık bir yıllık bir gebelik dönemi sonunda tam metamorfozunu tamamlamış bir veya iki adet yavru (jüvenil) meydana getirirler.
Lyciasalamandra cinsine dahil diğer türlerin tamamında olduğu gibi bu türde soyu tükenme ve habitatlarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olan türlerimizden olup acil koruma stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması gerekmektedir.

Kaynaklar:
1. Akman, B., Yalçınkaya, D., Karış, M., Göçmen., B. (2011): Range Extension of Lyciasalamandra atifi (Başoğlu, 1967) (Amphibia: Urodela: Salamandridae). North-Western Journal of Zoology, 7 (2): 360-362.
2. Baran, İ., Üçüncü, S. (1994): The State of Mertensiella luschani in Turkey. Mertensiella, 4: 33-40.
3. Başoğlu, M. (1967): On a Third Form of Mertensiella luschani (Steindachner) (Amphibia, Salamandridae). Ege Üniversitesi Fen Fakültesi İlmi Raporlar Serisi 44: 1-11.
4. Başoğlu, M., Baran, İ. (1977): On a Collection of Mertensiella luschani atifi (Amphibia, Salamandridae) from Akseki in Southwestern Anatolia. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi Seri B, 1 (2): 139-143.
5. Franzen, M., Bußmann, M., Kordges, T., Thiesmeier, B. (2008): Die Amphibien und Reptilien der Südwest-Türkei, Laurenti- Verlag, Bielefeld: 322 pp.
6. Franzen, M., Steinfartz, S. (1999): Mertensiella Wolterstorff, 1925 - Kleinasiatische Salamander. - In: Grossenbacher, K. & B. Thiesmeier (eds.): Handbuch der Reptilien und Amphibien Europas. Band 4/1. Schwanzlurche (Urodela), 1: 323-328.
7. Gebhart, M., Roder, A., Schmidtler, J. (1990): Neue Fundpunkte von Mertensiella luschani atifi Başoğlu, 1967 in der Türkei. Salamandra, 26: 87-89.
8. Öz, M., Düşen, S., Tunç, R., Kumlutaş, Y., Durmuş, H., Kaksa, Y. (2004): A Morphological and Taxonomical Study on the Subspecies of the Lycian Salamander, Mertensiella luschani, (Steindachner, 1891) (Urodela: Salamandridae). Turkish Journal of Zoology 28: 237-244.
9. Özeti, N. (1973): Mertensiella luschani atifi Başoğlu (Urodela, Amphibia)’nın Üreme Biyolojisi Üzerinde bir Araştırma. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi İlmi Raporlar Serisi, 164: 1-17.
10. Steinfartz, S., Mutz, T. (1999): Mertensiella luschani (Steindachner, 1891) – Lykischer Salamander, Kleinasiatischer Salamander - In: Grossenbacher, K. & B. Thiesmeier (eds.): Handbuch der Reptilien und Amphibien Europas. Band 4/1. Schwanzlurche (Urodela), 1: 367-397.
11. Veith, M., Baran, İ., Godmann, O., Kiefer, A., Öz, M., Tunç, M.R. (2001): A Revision of Population Designation and Geographic Distribution of the Lycian Salamander Mertensiella luschani (Steindachner, 1891). Zoology in the Middle East 22: 67-82.
12. Veith, M., Steinfartz, S. (2004): When Non-monophyly Results in Taxonomic Consequences - the Case of Mertensiella within the Salamandridae (Amphibia: Urodela). Salamandra 40: 67-80.
13. Weisrock, D.W., Macey, J.R., Uğurtaş, I.H., Larson, A., Papenfuss, T.J. (2001): Molecular Phylogenetics and Historical Biogeography Among Salamandrids of the "True" Salamander Clade: Rapid Branching of Numerous Highly Divergent Lineages in Mertensiella Luschani Associated with the Rise of Anatolia. Molecular Phylogenetics and Evolution 18: 434-448.
14. Wolterstorff, A. (1925): Katalog der Amphibien-Sammlung im Museum für Natur- und Heimatkunde. Abhandlungen der Berlin Museum Natur Heimatkunde, Magdeburg, 4: 155-310.
Tür Tanıtım Görselleri :
Adameros Türkiye Dağılışı
Türkiye Dağılışı görseli
Çıkş Zamanları ve Dikey Dağılışları
Yumurta
Larva
Jüvenil fotoğrafı
Yarı erişkin erkek fotoğrafı
Yarı erişkin dişi fotoğrafı
Ergin Erkek
Ergin Dişi
Tanı kartı
İlgili Kaynaklar:
Tür Sorumlusu:
Mert KARIŞ
Mesaj Gönder
Portfolyosunu Gör
        Gözlem Fotoğrafları
Atıf’ın Likya Semenderi
( Lyciasalamandra atifi )
Atıf’ın Likya Semenderi (Lyciasalamandra atifi )
Bayram GÖÇMEN
8.3.2012
ANTALYA
Atıf’ın Likya Semenderi
( Lyciasalamandra atifi )
Atıf’ın Likya Semenderi (Lyciasalamandra atifi )
Bayram GÖÇMEN
9.3.2012
ANTALYA
Atıf’ın Likya Semenderi
( Lyciasalamandra atifi )
Atıf’ın Likya Semenderi (Lyciasalamandra atifi )
Bayram GÖÇMEN
25.2.2011
ANTALYA
Atıf’ın Likya Semenderi
( Lyciasalamandra atifi )
Atıf’ın Likya Semenderi (Lyciasalamandra atifi )
Bayram GÖÇMEN
9.3.2012
ANTALYA
Atıf’ın Likya Semenderi
( Lyciasalamandra atifi )
Atıf’ın Likya Semenderi (Lyciasalamandra atifi )
Bayram GÖÇMEN
8.3.2012
ANTALYA

Devamı

Copyright © 2011 - 2023 AdaMerOs Herptil Türkiye, her hakkı saklıdır.
Bu sitede yayınlanan fotoğrafların ve yazıların hakları ve sorumluluğu sahiplerine aittir.
Fotoğraflar, yazılar ve diğer içeriğin izin alınmadan herhangi bir ortam ve biçimde kullanılması T.C. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre suçtur.